Valintakoe 2024

Ohjeita valintakokeeseen osallistuville

Tietojenkäsittelytieteen valintakoe järjestetään maanantaina 27.5.2024 klo 14.00-18.00 samanaikaisesti Helsingin, Itä-Suomen (Joensuu ja Kuopio), Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissa.

Sinulle ei lähetetä kutsua kokeeseen.

Aikaisempien vuosien valintakoetehtävät ja mallivastaukset löytyvät Valintakoetehtävät sivulta.

Valintakoe

Valintakoe tehdään valintakoetilaisuudessa verkkoympäristössä 27.5.2024 klo 14-18. Tätä varten tarvitset kannettavan tietokoneen, jolla voit liittyä yliopiston tarjoamaan langattomaan valintakoeverkkoon, sekä virtajohdon. Hakijana vastaat itse laitteistosi toimivuudesta ja soveltumisesta valintakokeen suorittamiseen.

Sinulla tulee olla valintakokeessa mukanasi henkilöllisyystodistus. Et voi osallistua valintakokeeseen, jos sinulla ei ole mukanasi hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta. Sinulla tulee olla varsinainen henkilöllisyystodistus mukanasi, pelkkä kuva henkilöllisyystodistuksesta ei riitä. Hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia ovat voimassa oleva

 • passi,
 • suomalainen ajokortti,
 • kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti ja
 • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti.

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta.

Harjoituskokeesta (kts. kohta ”harjoituskoe”) saatava QR-koodi nopeuttaa sisäänkirjaamista kokeeseen, mutta se ei ole välttämätön kokeen suorittamisen kannalta. Myöhässä saapuvia hakijoita ei oteta kokeeseen.

Valintakokeessa saa olla mukana kynä muistiinpanoja varten. Jokaiselle on tarjolla paperia omia muistiinpanoja varten.

Lisäksi voit ottaa mukaan yhden korkillisen juomapullon ja pienet eväät läpinäkyvässä kääreessä, langallisen hiiren ja näppäimistön (Huom! Langattomien laitteiden käyttö kielletty), kokeen aikana mahdollisesti tarvitsemasi lääkkeet ja yksittäispakatut kuukautissuojat, kertakäyttöiset korvatulpat sekä kasvomaskin sekä käsidesin pienessä läpinäkyvässä pullossa.

Valintakoetta koskevia yleisiä tietoja löydät Opintopolusta, kunkin hakukohteen valintaperustekuvauksista.

Voit vastata valintakoetehtäviin suomeksi tai ruotsiksi. Valintakokeen maksimipisteet ovat 60 pistettä. Hakijan valintakoe otetaan huomioon kaikkien niiden yhteistyössä mukana olevien yliopistojen valinnoissa, joihin hän on hakenut.

Harjoituskoe

Tärkeää: Tarjoamme sinulle mahdollisuuden osallistua harjoituskokeeseen ennen valintakoetta. Harjoituskokeen tekeminen on tärkeää, koska voit samalla testata etukäteen laitteesi ja selaimesi toimivuutta kokeessa sekä tutustua valintakokeessa mahdollisesti käytettäviin tehtävätyyppeihin. Sisäänkirjautumisohjeet TIM-järjestelmään saat sähköpostitse Opintopolku.fi -hakulomakkeelle ilmoittamaasi sähköpostiposoitteeseen ennen harjoittelukokeen alkamisajankohtaa. Muistathan tarkistaa myös roskapostisi.

Harjoituskoe on tehtävissä 13.5.2024 klo 8:00 – 24.5.2024 klo 23:59.

Linkki harjoituskokeeseen: https://tkt.tim.education

Ota harjoittelukokeesta talteen QR-koodisi eli tunnisteesi valintakokeeseen. Tarvitset koodia varsinaisessa valintakokeessa: QR-koodi nopeuttaa kokeeseen kirjautumista (pakollinen se ei kuitenkaan ole).

Näet myös valintakokeen salitietosi TIM-järjestelmästä. QR-koodin ja salitietosi voit tarkistaa TIM-järjestelmään sisäänkirjautumalla myös harjoituskokeen päätyttyä.

Kannettava tietokone ja laitteistovaatimukset

Valintakoe on digitaalinen koe, jonka suoritat omalla kannettavalla tietokoneella yliopiston tilassa valintakoepäivänä. Et voi osallistua valintakokeeseen ilman kannettavaa tietokonetta. Valintakoe suoritetaan yliopiston tarjoamassa langattomassa verkossa. Lataa valintakoetta varten tietokoneesi akku täyteen. Ota mukaan tietokoneesi virtajohto, jotta voit ladata tietokonettasi tarvittaessa. Valintakokeeseen et voi osallistua tabletilla tai puhelimella (Microsoft Surface -laite hyväksytään, mikäli näppäimistö on mukana).

Laitteisto- ja verkkovaatimukset

Valintakokeen toimivuus riippuu ensi sijassa sopivan selaimen käyttämisestä.

Suosittelemme käyttämään seuraavien selainten ajantasaisia versioita:

 • Edge
 • Chrome
 • Firefox
 • Safari

Selaimessa on oltava JavaScript ja evästeet käytössä. Voit tarkistaa sivulta https://selain.korkeakouluun.fi/ selaimesi version sekä sen, ovatko JavaScript ja evästeet käytössä. Tarkista selaimen asetuksista, että selainversiosi on ajan tasalla ja päivitä tarvittaessa.

Internetselainten lisäosat voivat estää kirjautumisen. Niiden poistamista tai kytkemistä pois päältä suositellaan ennen kokeeseen kirjautumista. Mahdolliset VPN-ohjelmistot tulee ottaa pois päältä ennen kokeeseen kirjautumista.

Suosittelemme seuraavia käyttöjärjestelmiä tai niiden uudempia versioita:

 • Windows 10
 • macOS 10.14
 • Ubuntu Linux 20.04 LTS

Emme suosittele valintakokeen suorittamista Chromebook-tietokoneella Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmän ja valintakoejärjestelmän yhteensopivuusongelmien vuoksi. Emme takaa Chromebookin toimivuutta palomuuriongelmien vuoksi.

Valintakoetilaan saa tuoda ainoastaan kannettavan tietokoneen ja suljetun matkapuhelimen. Langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä hiiriä, näppäimistöjä, kuulokkeita, älykelloja tai aktiivisuusrannekkeita ei saa tuoda koetilaan. Voit halutessasi ottaa mukaan erillisen langallisen hiiren.

Tietokoneen ruudun suojakalvoa ei saa olla valintakokeessa mukana.

Näin otat selaimen lisäosat pois päältä

Chrome-selaimen lisäosien käytöstä poistaminen

 1. Syötä Chrome-selaimen osoitekenttään seuraava osoite: chrome://extensions/. Laajennukset-näkymä (Extensions) aukeaa. Mahdollisesti käytössä olevat laajennukset näkyvät tässä näkymässä.
 2. Selainlaajennukset saa pois käytöstä klikkaamalla laajennuksen alareunassa olevaa sinistä liukunappia.
 3. Liukupainike muuttuu harmaan väriseksi. Laajennus on nyt pois käytöstä!
 4. Mikäli käytössäsi on useita laajennuksia, ota ne kaikki pois käytöstä painamalla niiden kohdalla sinisen väristä liukunappia.
 5. Laajennukset ovat nyt pois käytöstä!

Firefox-selaimen lisäosien käytöstä poistaminen

 1. Firefox-selaimen oikeasta yläreunasta klikataan auki hampurilaisvalikko. Avautuvasta valikosta valitaan lisäosat-kohta.
 2. Aukeavasta näkymästä valitaan laajennukset-osio.
 3. Laajennukset saadaan pois käytöstä klikkaamalla niiden kohdalla olevaa sinistä liukupainiketta. Mikäli näkymässä ei ole sinisiä liukupainikkeita, saa laajennukset pois päältä klikkaamalla kolmea pistettä laajennuksen vieressä ja valitsemalla poista käytöstä.
 4. Laajennuksen nimen viereen ilmestyy tämän jälkeen “Ei käytössä”. Toista tämä kaikille laajennuksille.

Etsi-toiminto

Valintakokeessa voi olla pdf-muodossa olevaa aineistoa. Aineiston saa avata ainoastaan verkkoselaimella.

Jos käyttämäsi selain tarjoaa mahdollisuutta etsiä tekstiä pdf-tiedostosta, voit mahdollisuutta käyttää. Etsi-toiminto saattaa käynnistyä esimerkiksi näppäinyhdistelmällä Ctrl+F tai Cmd+F. Etsi-toiminto ei välttämättä löydä kaikkea tekstiä, esimerkiksi kuvissa olevaa tekstiä.

Sinulla saa kokeen aikana olla auki ainoastaan valintakoejärjestelmä ja järjestelmästä avautuvat pdf-tiedostot. Avatun välilehden saa vetää erilliseen ikkunaan kysymysten rinnalle.

Tietosuoja

Tietosuojailmoitus TIM-valintakoejärjestelmä

Ohjeet yksilöllisiin erityisjärjestelyihin

Yksilöllisten järjestelyiden hakua varten käytetään erillistä hakulomaketta. Hakemuksesta tulee käydä täsmällisesti ilmi, millaisia yksilöllisiä järjestelyjä haetaan ja millä perusteella. Yksilöllisiä järjestelyjä koskevat hakemukset tulee jättää ko. yliopistoon 3.4.2024 klo 15.00 mennessä

Aikataulu

Hakuaika on 13.3. – 27.3.2024 klo 15.00. Löydät lisätietoja sähköisestä hausta korkeakouluihin Opintopolku.fi -portaalista.

Valinnan tuloksesta ilmoitetaan hakijoille Oma Opintopolku -palvelussa viimeistään 4.7.2024.

Tulokset ja näyttöpalvelu

Voit tutustua omiin valintakoevastauksiisi ja niiden arvosteluun 14 vuorokauden ajan valintojen viimeisestä julkaisupäivästä alkaen eli 4.7.-18.7.2024. Valintakokeen näyttö toteutetaan TIM-järjestelmässä.

Näyttöpyyntö tehdään kaikkien TIM -järjestelmässä toteutettavien valintakokeiden osalta lomakkeella, jonka löydät oikaisupyyntöaikana (4.7. alkaen) Jyväskylän yliopiston näyttöpalvelun sivulta.

Oikaisupyynnön tekeminen

Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on tehtävä 18.7.2024 klo 15.00 mennessä. Tietojenkäsittelytieteen valinnan osalta oikaisupyyntö toimitetaan kirjallisena kaikkiin niihin yliopistoihin, joiden hakukohteen tulokseen halutaan muutosta. Oikaisupyyntö toimitetaan ko. yliopiston antaman ohjeistuksen mukaisesti. Oikaisupyyntöön on liitettävä asiakirjat, joihin oikaisua pyytävä haluaa vedota.

Oikaisupyynnön tulee sisältää:

 • henkilö- ja yhteystiedot
 • hakukohde, jonka valinnan tulosta oikaisupyyntö koskee
 • mitä kohtaa päätöksestä vaadit oikaisemaan / mitä valintakokeen tehtävää oikaisupyyntö koskee (jos käytössä valintakoe)
 • miten vaadit oikaisemaan päätöstä
 • millä perusteilla vaadit päätöksen oikaisua